Den liberala scenen i svensk debatt Senast uppdaterad: 2005-12-22
 


 

Bästa läsare av Smedjan!

Under hela sin historia har Timbro engagerat sig för en mer idébaserad informationsspridning. En av mina företrädare startade Marknadsekonomisk Tidskrift, en annan tog steget ut i cyberrymden. Smedjan.com blev den första samhällsorienterade tidskriften på nätet.

Nu satsar vi på nya projekt och det innebär att andra måste lämna scenen. Ett av dem är Smedjan som läggs ner från och med årsskiftet 2005/2006.

Många goda redaktörer och skribenter har genom åren fyllt ”skärmarna” hos en växande skara läsare av Smedjan. Till alla er - och naturligtvis till den senaste redaktionen bestående av Carl Rudbeck och Kristian Karlsson som gjort ett synnerligen gott jobb - ett stort och hjärtligt tack!

December 2005
Cecilia Stegö Chilò
VD Stiftelsen Fritt Näringsliv
och Timbro jan 2005–okt 2006


Idéromanen alla pratar om ...
      

Korta kommentarer från smedjans medarbetare


SÅ HÄR JÄVLA DUMMA TRODDE INTE ENS JAG ATT POLITIKER KUNDE VARA

Folkhälsoinstitutet uppmanar oss att ta trappan istället för hissen, staten förbjuder små cigarettpaket, vi ska få en myndighet för EU-diskussion, finns det ingen ände för hur korkade saker politiker kan ägna sig åt?

Nej.

Lunds kommun (S, v, mp) kommer att lägga 1,3 miljoner skattekronor på att åka hem till ett antal hushåll och lära dem skruva i glödlampor och lägga locket på grytan. Detta för att öka "miljömedvetenheten". Vore jag skattebetalare i Lund skulle jag ta fram brödkaveln när kommunen knackar på.Inlagt av Mattias Svensson, 2005-05-31 14:10:01
ÖSTROS HAR GJORT DET IGEN

Dagens brev till redaktionen:

Östros har gjort det igen! Han har naturligtvis helt rätt. De statliga företagen bör omedelbart lämna organisationen Svenskt Näringsliv, och återinträda först när nya privata ägare så önskar. Om ledningen för Svenskt Näringsliv däremot betraktar sin egen organisation som en allmän arbetsgivarsammanslutning, bör SN naturligtvis slås ihop med Landstingsförbundet och Kommunförbundet.

Brevskrivaren syftar förstås på det här.


Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-30 16:18:05
RÄTT BESLUT - FEL ANLEDNINGAR
Det var en osmaklig samling av socialister, protektionister, främlingsfientliga, nationalister och andra anti-liberaler – och då har vi ändå bara talat om ja-sidan. Nej, Frankrikes omröstning om konstitutionen var ingen vacker historia, men resultatet var det minst dåliga. Vi hade kunnat få en usel EU-konstitution och en stärkt fransk president utöver det ovanstående.
Enligt reglerna borde konstitutionen nu vara lika död som den berömda papegojan i Monty Python-sketchen. Alla länder måste ratificera konstitutionen, men nu har ett röstat nej och kan således inte ratificera. End of story. Något som förenar EU-byråkratin med andra övergreppsvilliga är förvisso att ett nej inte alltid är ett nej. Det har redan börjat hummas i övriga Europa som om omröstningen aldrig hade inträffat, eller som om den handlade om ”something completely different”. Det är en pinsam charad. Ett nej är ett nej, och den redan tillräckligt franskinsprerade konstitutionen var så dödfödd att den inte ens klarade att vinna mandat i sitt ursprungsland. Låt den vara.


Inlagt av Mattias Svensson, 2005-05-30 16:06:00
NU SKA JAG BÖRJA RÖKA

Riksdagen har i dag förbjudit små cigarettpaket. Henrik Alexandersson kommenterar klokt och återhållsamt:

Det är så dumt att jag inte klarar att skriva mer just nu. Istället tänker jag gå ut och sparka sönder något… (Via HAX)

Jag är emellertid inte säker på att det är årets allra enfaldiska politiska tilltag. Jag har en motkandidat till den titeln: 1 juli tredubblas priset på inspelningsbara DVD-skivor eftersom en ny straffbeskattning träder i kraft. Tanken är att upphovsmän ska kompenseras för inkomstbortfall till följd av piratkopiering. Men det är ju långt ifrån bara piratkopiering som DVD-skivor används till. Så nu ska musiker få pengar när jag köper DVD-skivor för att säkerhetskopiera hårddisken

Well, inte riktigt. Jag kommer naturligtvis, som de flesta andra, att köpa DVD-skivor utomlands i fortsättningen. Men en riktigt, riktigt dum lag är det.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-27 14:56:25
PUNGSLAGNA DANSKAR
Med världens näst högsta skattetryck har den danska staten rejäl kontroll på sina medborgares kulor. Nu hårdnar statens grepp ytterligare. Regeringen vill göra ersättningar från Spermabanken Cryos skattepliktiga, vilket förutom stölden innebär att donatorernas anonymitetsskydd försvinner och bankens verksamhet hotas. När välfärdsstatens konfiskatörer är på skattjakt finns uppenbarligen ingen sfär som är för privat.


Inlagt av Mattias Svensson, 2005-05-27 14:11:35
VETO ETIKETT I EU
Man blir förvisso lite misstänksam när EU nu ägnar sig åt att standardisera beräkningsgrunderna för bolagsskatt, men så länge det sker utan att skattenivåerna harmonisera är ingen större skada skedd. Skönt då att höra att EU:s skattekommissionär Laszlo Kovacs ser skattekonkurrens som något positivt och inte vill ha någon likriktning eller miniminivåer.
Kommissionen har dessvärre på Sveriges initiativ föreslagit höjda miniminivåer för öl- och spritskatter, vilket vunnit stöd hos 24 av 25 medlemsländer. Ett land var dock emot vilket räckte för att fälla förslaget. Skål för vetorätten!


Inlagt av Mattias Svensson, 2005-05-27 14:08:36
VILL DU BLI STATSMINISTER? SVARA DÅ PÅ DET HÄR

I tevedebatten mellan Persson och Reinfeldt häromdagen talades det nästan bara om ersättningsnivåer. Skälet till varför ersättningsnivåerna bör sänkas är förstås att de ersättningarna överutnyttjas. Genom att göra det mindre attraktivt att vara sjukskriven skulle incitamentet för fusk minska.

Reinfeldt svävade på målet och angrep Persson från vänster.

Det hade varit kul om Lars Adaktusson ställt dem båda inför ekonomiprofessorn Ingemar Ståhls gamla sofism:

1. Hur hög tror ni att arbetslösheten är om ersättningen är 0 procent?
2. Hur hög tror ni att arbetslösheten är om ersättningen är 150 procent?
3. Hur tror ni att sambandet ser ut däremellan?

(Via Johan Norberg)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-26 13:33:51
JOHAN NORBERG OCH JAY LENO OM NYA STJÄRNKRIGSFILMENI dagens nummer av smedjan.com kan du läsa Johan Norberg hylla Episode III - Revenge of the Sith.

Med bakgrund av rekommendationen är det värt att påpeka hur Jay Leno sammanfattade den nya Star Wars-filmen:

”Nya Star Wars-filmen lär vara rätt bra. Den förklarar till slut hur Anakin Skywalker transformeras från en ung vit pojke till James Earl Jones.”

(Via Dick Erixon)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-26 13:32:03
NY LIBERAL TIDSKRIFT

Webbsajten Captus har i några månader på daglig basis sammanställt länkar till det bästa som skrivs i den liberala sfären, både i Sverige och hos amerikanska tankesmedjor och tidskrifter.

Nu har de startat en webbtidning.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-24 09:46:12
FLÄSK TILL KÖTTBERGET

För några veckor sedan talade Pär Nuder allvarstyngt om behovet av att höja skatterna. Nu har han ändrat sig. Skatterna ska sänkas! Från 2006.

Desperation? Jotack. Flip-flop? Självklart. Men framför allt valår.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-24 09:33:02
KÖNSKRIGET BLIR ALLT UNDERLIGARE

Den surrealistiska feministdebatten fortsätter. I dag försvarade sig Margareta Winberg på Expressens sidan 4 (ej på nätet). Hastigt skrivet och ofta felstavat försvarar hon sig och Gunilla Ekberg (men lyckas med konststycket att inte alls nämna programmets verkliga anklagelse, nämligen att hon försökte styra universiteten genom att kräva att de implementerar ett könsmaktsperspektiv i all undervisning). Angående Ekberg förklarar hon:

Efter intervjun säger en upprörd Gunilla Ekberg något mindre obetänksamt [sic]. Det kan tolkas som att reportern inte skulle få hjälp av kvinnojour om hon kom dit.

Vad Gunilla har sagt och inte sagt i en hiss när hon trodde kameran var av är inte särskilt intressant.

Gunilla Ekberg, regeringens jämställdhetsexpert, hotade alltså SVT:s reporter. Konversationen gick så här:

Ekberg: Räkna inte med att du får hjälp på någon kvinnojour.

SVT: Kommer jag inte få hjälp?

Ekberg: Antagligen inte.

SVT: Om jag skulle bli misshandlad?

Ekberg: Det blir ju så när man sviker.

”Mindre obetänksamt”, säger ambassadör Winberg.

Vad Gunilla har sagt och inte sagt i en hiss när hon trodde kameran var av är inte särskilt intressant.

Fundera på den en stund.

Hon anklagar också programmet för att vara ”försåtligt klippt”. Struntprat. Hon fick raka frågor och svarade på dem efter eget huvud. Utan klippning. Och med tanke på hur hon själv formulerar sig i dagens Expressen torde det stå klart för alla att det inte krävs någon försåtlig klippning för att få henne att … eh ... framstå i dålig dager.

Se programmen själv; du hittar både del ett och två här.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-23 20:58:12
SITH OCKSÅ

Nya Star Wars filmen, den tredje av sex och samtidigt den sista, har haft premiär. Mycket bättre än de två senaste, lyckligtvis.

I Reason grubblar Julian Sanchez över hur det kommer sig att separatisterna i Star Wars har fel. Vore det inte lättare att släppa iväg dem än att gå i krig?

Weekly Standard försvarar förstås Imperiet. Imperiets, och Darth Vaders, mål är att bringa ordning till det kaotiska Imperiet, förklarar man:

Palpatine is a dictator--but a relatively benign one, like Pinochet. It's a dictatorship people can do business with. They collect taxes and patrol the skies.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-23 09:18:21
TRYCKFRIHET, BAHDr Göran Persson vill dra åt kopplet för medierna, i syfte att stävja ”sexualiseringen” av samhället, vad det nu betyder. Kvällstidningarna är hans främsta måltavla.

Det är en sällsynt dålig idé. Yttrande- och tryckfrihet är grundläggande mänskliga rättigheter som dessutom visat sig fungera bra och har stort folkligt stöd. De som vill lagstifta mot samhällets sexualisering lär vara i avsevärd minoritet.

Hur tänker han? Partiets mediabild har dominerats av skandaler sedan tsunamin i december. Opinionsstödet har sjunkit stadigt och om det vore val i dag skulle han pensioneras med stänkande majoritet. Är det verkligen rätt läge att utmana landets samtliga medier? För är det något medier ångar igång på så är det hot om att staten tänker spotta på tryckfriheten.

Socialdemokratiska Aftonbladet, till exempel. Chefredaktör Anders Gerdin är ilsken som ett bi:

Det här är ytterligare ett exempel på hur statsmakten, regeringen, vill ta kontroll över media och begränsa tryckfriheten. […] Det är en farlig utveckling när staten går in och avgör vad som är bra och dålig journalistik. Man kan tycka att medias kvinnobilder och sexualiseringen är bra eller dålig. Men det är utgivarens jobb att kontrollera sina tidningar, inte regeringens. Det är så det ska fungera i en demokrati.

Vid Gerdins sida står alla de andra mediernas chefer – och journalister – liksom forskare, Tidningsutgivarna, etc. Mediesverige, och rätt många sossar, skakar förvånat på huvudet.

Det är oklart om det tjänade något till att skicka ut jämställdhetsminister Jens Orback för att dra åt sig medias eld. Husse hade glömt skicka över manus, så jämställdhetsministern visste inte vad saken handlade om. ”Det är svårt att sitta med armarna i kors och bara se detta”, förklarar han faderligt, men lyckas inte på den listiga följdfrågan komma på några andra exempel än annonser för porrtidningar.

Aftonbladet: Vill regeringen förbjuda utgivningen av herrtidningar som Slitz och Café?

Jens Orback: Det är inte aktuellt i dagsläget.

 I dagsläget.

Regeringsbyte, någon?Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-22 22:36:59
HUR RÖD ÄR DEN ORANGE REVOLUTIONEN?


Alla som såg Eurovision Song Contest i går noterade väl att sångaren i Greenjolly, det ukrainska bidraget, bar en röd t-shirt med Che Guevara på. De hade visserligen också två dansare i handbojor som mot slutet av låten bröt sig fria, och därtill gott om orange detaljer, men Che-tröjan är svår att lösgöra sig ifrån.

Revolutionen som de kommit att symbolisera – sången har kallats Ukrainas tredje nationalsång och var revolutionens kampmelodi – skulle vara demokratisk, liberal, västorienterad och slänga det gamla socialistsystemet överbord. Det var tanken. Så vad gör killen med en Che Guevara-tröja? Har han inte fattat någonting, eller är det vi som låtit oss luras?

Härom dagen publicerade den oberoende tidningen Kyiv Post en kritisk ledare som varnar för att den orange revolutionen tycks bli allt rödare. Jusjenkos regering har till exempel infört priskontroller på sådant som bröd och bensin, vilket snabbt lett till långa köer och bristande tillgång. Det tillåtna priset på bensin är för lågt, och få vill sälja till det. På en rad områden beter sig den orange regeringen precis som den korrupta socialistregim landet äntligen frigjort sig från.

It’s still early in the Yushchenko presidency, and supporters of liberal economic principles don’t have reason to give up hope yet. But the government has so far shown a tendency toward creeping socialism. If Ukraine is to fulfill its promise, that has to end, fast.


Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-22 10:46:10
VEM ÄR DET NU SOM BEHÖVER STATUSJOBB?

Klart vi ska ha en myndighet till. Statskontoret är snart klara med att räkna dem vi redan har (mellan två och tre hundra gissas det på) och det borde vi fira med en ny.

På s-kvinnornas kongress antydde Göran Persson i dag att det är dags för en jämställdhetsmyndighet. Vi måste vara hårdare mot det sexualiserade språkbruket (typ ”Har du problem med vikten, Maud?”, månne?) och bilderna i samhället. En ny myndighet ska skapas för att övervaka jämställdheten.

S-kvinnornas ordförande var efteråt nöjd på alla punkter. En tydligare varningsklocka är svår att föreställa sig.

Statsministern nämnde inte de inflytelserika nätverken av satanist-pedofiler. Kanske beror det på att hans jämställdhetsexpert Gunilla Ekberg varit sjukskriven sedan i måndags. Förmodligen kan han se henne på teve i morgon i samband med att ROKS-ordföranden förklarar att alla män är djur.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-21 16:43:53
KLOKT OM TORTYR

Andrew Sullivan förklarar:

 

It has gone chronologically something like this: "It's not true. It's not true. It may be true but it's not torture. Okay, it's torture, but isn't official policy. It may be true and official policy, but we changed the policy and we uncovered the abuses ourselves. It may be true, it may have been widespread, but we've punished the culprits. It may be true, it may have been widespread, it may still be happening, but all these reports are old news." Well, give these guys points for effort. How about: it is true; it should never have happened; the people responsible for the policy as well as the criminals should be punished. Ah, but that would mean taking responsibility, wouldn't it? And we don't do that in this administration, do we? Even at the expense of hurting the war effort and staining the reputation of countless great soldiers in a noble cause.

 

 Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-21 16:41:24
GAMLE MILL ÄNNU ÄLDREI dag är det 199 år sedan John Stuart Mill föddes. Det firar vi med att påminna om två lärdomar som fortfarande inte sjunkit in:

"War is an ugly thing, but not the ugliest of things. The decayed and degraded state of moral and patriotic feeling which thinks that nothing is worth war is much worse. The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature and has no chance of being free unless made and kept so by the exertions of better men than himself."


"The only freedom which deserves the name is that of pursuing our own good, in our own way, so long as we do not attempt to deprive others of theirs, or impede their efforts to obtain it."


(Via Sänd mina rötter regn)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-20 15:37:20
ÄR KVALITETSKRAV NAZISM?

Falkenbergs bibliotek har slutat köpa in kvällstabloiderna. Förste bibliotekarie Magnus Nylén förklarar att de inte når upp till den kvalitet som biblioteket kräver. En högst föreståelig inställning, både i form och sak. Tidigare har livsmedelshandlarnas organisation uppmanat till löpsedelsbojkott och på Helsingborgs lasarett har man redan satt stopp för kvällspressens löpsedlar.

Faktum är att den som gör en dålig produkt inte kan tvinga någon att köpa den. Aftonbladet håller inte med. Redaktionschefen Niklas Silow drog omedelbart paralleller till Nazityskland:

”På trettiotalet brände man böcker i Tyskland. Jag tycker att det är exakt samma sak. Det är oerhört obehagligt.”

Förlåt?

Journalistförbundets tidning Journalisten rapporterar om saken och citerar Silow, men verkar inte tycka att det han säger är särskilt uppseendeväckande. Det föranleder i varje fall ingen kommentar. (källa)UPDATE 14:25
Jag frågade Niklas Silow om han verkligen sagt så som rapporteras. Han låter meddela:

Nej, jag sa inte att det är “exakt samma sak”, för det tycker jag inte. Det andra stämmer. Jag förde ett resonemang om censur av tidningar och om hur det kan leda till att lyfta ut misshagliga böcker från bokhyllorna och drog paralleller till bokbålen i Tyskland och att det är samma mekanismer som styr.

Vänliga hälsningar
Niklas Silow

Samma mekanismer. Det var värst.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-20 13:00:36
FETT BRAI går diskuterade smedjans kolumnist Mattias Svensson sin bok om matdebatt överviktshysteri med läkaren och fetmaexperten Claude Marcus. Klart sevärt – klicka bara här.

Här kan du också lyssna på Mattias radioframträdande i "Lantz i P3" (kräver RealPlayer).

Och i dag är det lanseringsfest för boken i Stockholm. Missa det inte – läs inbjudan härInlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-20 10:40:32
LÄS DEN NEDTYSTADE LO-RAPPORTEN

LO-utredaren Jan Edling slutar efter 18 år, efter att ledningen försökt tysta ned hans rapport om arbetslösheten. Han konstaterar att bara 60 procent av den arbetsföra befolkningen är i arbete – inte 77 procent som regeringen säger. Innehållet är så politiskt känsligt att LO inte ville godkänna den. Då sade Edling upp sig.

I Haparanda får 40,9 procent av den arbetsföra befolkningen ersättning för ohälsa eller arbetslöshet – i Stockholm 8,7 procent.” De är inte sjukare i Haparanda än på andra ställen. Men det är en annan arbetsmarknad”, förklarade Edling för Rapport. ”Det här är väldigt kontroversiellt och det är ju klart, det är ju valtider snart.”

Döm själv, rapporten kan du ladda ner härInlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-19 11:43:01
MEN JENS ORBACK, VARFÖR HAR DU FOTEN I MUNNEN?

Jämställdhetsminister Jens Orback går från klarhet till klarhet. Nu har han tvingats ut på banan i fråga om sitt departements expert Gunilla Ekberg, som i söndagens Dokument inifrån hotade en kvinnlig journalist med att hon inte skulle få hjälp av någon kvinnojour om hon skulle misshandlas av sin man – efter som hon var en svikare.

”Ett mycket omdömeslöst uttalande”, kommenterade Orback.

Uttalande?

Det som hände var alltså följande; Ekberg blir sur när journalisten Evin Rubar ställer frågor om att tre personer från ROKS polisanmälts av en ung flicka som förts bort mot sin vilja. Ekberg vill inte svara, rycker av sig mikrofonen och stormar ut.

I hissen när hon tror att kameran är avstängd säger hon:

- Du ska inte räkna med att få någon hjälp av kvinnojourerna.

Evin Rubar tror inte sina öron. Förvånat frågar hon vad Ekberg menar.

- Du ska inte räkna med att få någon hjälp av kvinnojourerna”.
- Om jag blir misshandlad av en man?”
- Ja, det blir ju så när man sviker.”

Orback nöjer sig med att det var ett mycket omdömeslöst uttalande. Jo.

SvD rapporterar i dag att ”[Orback] vill inte uttala sig om huruvida Gunilla Ekberg bör lämna sitt arbete som regeringens jämställdhetsexpert, men betecknar sin medarbetare som i övrigt ’mycket kompetent’”. Och han har inga planer på att minska det ekonomiska stödet till kvinnojourernas organisation ROKS, vars ordförande ägnade Dokument Inifrån åt att förklara de manliga, mäktiga konspirationerna av satanistiska pedofiler som ritualmördar kvinnor och barn.

Skälet till att Orback och Ekberg inte fått sparken ännu måste vara att schavotteringen inte är komplett ännu. På söndag sänds del två av dokumentären – nu med fokus på regeringens hantering. Bäva månde Rosenbad.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-19 10:21:20
AFTONBLADET TAR ÅTERIGEN BAATHPARTIETS SIDA

Baathpartiets svenska sektion är igång igen. I Aftonbladet (här) skrider Åsa Linderborg och Erik Wijk till den irakiska terrorismens försvar.

Irakiernas självklara rätt att göra motstånd bör kunna samla en bredast möjlig rörelse. Om vänstern tar antiimperialismen på allvar måste den försvara den irakiska motståndsrörelsen.

Linderborg och Wijk drar själva till med en jämförelse med andra världskriget. Modigt? Snarare okunnigt eller dumdristigt. De jämför de irakiska terroristerna med den tyska motståndsrörelsen, medan en betydligt rimligare jämförelse är mellan de amerikanska trupperna nu och de amerikanska trupperna då.

Motståndsrörelsen, menar de, riktar i huvudsak in sig på amerikanska trupper och inte irakiska civila. 77 procent av attackerna var riktade mot ockupationsmakten (någon sådan finns ju inte längre – USA har ju lämnat över makten till irakiernas folkvalda regering) och bara en tredjedel mot internationella organisationer och civila. Av någon anledning rapporterar de inte att attackerna mot amerikanska soldater krävt 573 dödsoffer medan attackerna mot internationella organisationer och civila irakier krävt 3 033 liv. Bara 4,2 procent av attackerna riktade sig mot irakiska civila, skriver de. Men de 4,2 procenten ledde till 1 981 mördade civila.

Som Johan Norberg påpekar (här) så hänvisar de till tre källor; en undersökning som de inte förstått eller medvetet misstolkar, en artikel i New York Times (där de utelämnar meningen: ”Attacks now are aimed more at killing Iraqi civilians and security forces, and have been planned with sinister care and timing to take place outside schools, clinics and police stations when large daytime crowds have gathered." och en irakisk terroristsajt. Den sistnämnda behöver de inte förvrida för att passa in i argumentationsmallen. Alltid något.

Det handlar naturligtvis inte om omtanke om civila irakier - då skulle de ju inte försvara att tusentals dött i terrorattacker - utan om Amerikahat. Artikeln har givit upphov till något av ett uppror i bloggosfären. Läs kritiska kommentarer hos Johan Norberg, Henrik Alexandersson, Stockholm Spectator, Dick Erixon och Alicio i Underlandet.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-19 09:38:31
HEDQUIST RÖSTADE MED SOCIALISTERNA - IGENI torsdags röstade riksdagen återigen om att avskaffa kårobligatoriet. En ledamot, moderaten och f d kårordföranden Lennart Hedquist, sänkte återigen uppgörelsen mellan de fyra borgerliga partierna och miljöpartiet.

Förra gången hade han sällskap av folkpartisten Cecilia Wikström. Nu står han ensam. Ja, tillsammans med Sveriges förenade studentkårer, tvångspengarnas förvaltare, förstås. (se här)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-18 16:29:21
BIDRAGSGIVARE VILL HA BIDRAGSTAGARE

Kristina Axén Olin berättade en intressant historia från verkligheten på ett seminarium igår. När hon var finansborgarråd i Stockholms Stad fick hon en fråga av Adecco, ett bemanningsföretag, om staden kunde finna personer som kunde dela ut en ny gratistidning. Deras konkreta önskemål var 350 personer, t ex socialbidragstagare eller långtidsarbetslösa.

Axén Olin skickade ut brev till alla socialsekreterare med denna förfrågan. Hur många svar fick hon? Noll. Inte en enda socialsekreterare hörde av sig. Inte en enda av dem ville se till så att en långtidsarbetslös eller socialbidragstagare fick en chans att gå från bidrag till arbete.

Varför? Därför att de som delar ut bidrag är beroende av att det finns personer som behöver bidrag. Ju färre bidragstagare, desto sämre arbetsmarknad för bidragsutdelare. De har inget som helst intresse av att se till att fler kommer i arbete - tvärtom.

Så upprätthåller den stora staten sig själv. Så skapar den en sämre framtid för oss alla - och främst för alla dem som behöver jobb.Inlagt av Johnny Munkhammar, 2005-05-18 13:56:24
PÅ TAL OM SKÄMT OCH FEMINISTER

Aftonbladet rapporterar i dag att feministpartiet fi, som visserligen inte finns ännu men redan slitits ut på banan av överentusiastiska journalister, förbjudit sina företrädare att prata politik. Tydligen hade de råkat skicka ett internt brev till debattredaktören Lotta Gröning (läs mer på hennes blogg), där de klargör hur fi ska hantera media. Gröning förklarar:

Det var en intressant läsning. Slutsatsen är att de generellt ska uttala sig om feminismen men inte säga någonting som kan tolkas som politik. De ska heller inte uttala sig i sakfrågor eller föreslå konkreta politiska lösningar.

Lena Mellin konstaterar att Fi bokat in sig på politikerveckan i Almedalen, på Kiviks marknad och på Pridefestivalen. Vad ska de göra där – le? Vilken effekt får det för kvinnokampen?

Som humor är Fi inte att underskatta.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-18 11:09:03
SNÄLLA, SÄG ATT DET VAR ETT SKÄMT!

Gårdagens Dokument inifrån var lika fascinerande som skrämmande. Regeringens jämställdhetsexpert Gunilla Ekberg måste rimligen redan ha fått sparken.

Efter att en bisarr konspirationshistoria rullas upp, komplett med ett satanistiskt pedofilnätverk som infiltrerat den svenska maktapparaten, konfronteras Ekberg med uppgifter om sin roll i det hela. Hon sliter av sig mikrofonen och går därifrån. I hissen säger hon till den kvinnliga SVT-reportern: "Räkna inte med att du får hjälp på någon kvinnojour.”

Himmel.

Konspirationsteorin om det satanistiska pedofilnätverket drevs i programmet av sociologiprofessorn Eva Lundgren vid Avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning vid Uppsala universitet och Ireen von Wachenfeldt, ordförande för ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Lundgren har studerat små grupper av frikyrkliga och därifrån extrapolerat könsmaktsrelationer mellan män och kvinnor. Barnflickan i Knutby var ett bra exempel på det generella mönstret av hur kvinnor bryts ned av män. En majoritet av alla män begår våldtäkter, förklarar hon.

ROKS, organisationen som hjälper misshandlade kvinnor, är en hårdför kamporganisation som anser sig ligga i krig mot männen och i största allmänhet verkar drivas av ett fundamentalistist manshat och konspirationsteorin om de mäktiga, satanistiska pedofilerna som ritualmördar kvinnor och barn. De verkar inte bekommas av polisens uppgifter om att mindre än fem barn (<18 år) försvunnit de senaste femton åren. ”Vi har ett inbördes världskrig och det är ett könskrig”, förklarar von Wachenfeldt.

Det är naturligtvis otroligt viktigt att det finns kvinnojourer som kan hjälpa kvinnor som behöver hjälp att ta sig ifrån våldsamma män. ROKS gör utsatta kvinnor en gigantisk björntjänst – hur ska nu utsatta kvinnor våga söka sig till en kvinnojour?

Men värst av alla var regeringens jämställdhetsexpert Gunilla Ekberg. Hon är inte bara betald av oss alla – det är ju Eva Lundgren och Ireen von Wachenfeldt också – utan har förstås också ett stort inflytande på regeringens jämställdhetspolitik. På söndag sänds den andra delen av Dokument inifrån, då med fokus på extremistfeminismens avgörande betydelse för svensk politik. Missa det inte.

Se första delen härInlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-16 11:42:50
KONSERVATISMENS S&M

Torbjörn Tännsjö skriver i dag på Brännpunkt om konservatism som attityd till samhällsförändring och hur vi i dag har två konservativa partier i Sverige; socialdemokraterna och moderaterna. Konservatism i Tännsjös mening handlar om att vilja bevara det som är etablerat – eftersom det är etablerat. ”Vi vet vad vi har, men inte vad vi kan få.”

De båda partierna konkurrerar inte i huvudsak med varandra om idéer och visioner, utan om politiskt handlag. Persson hänvisar till att närmare ett sekel av matktinnehav har givit Partiet erfarenhet och insikt. Fredrik Reinfeldt vill visa för väljarna att han är en mer framstående politikkonstnär än Persson. De gamla moderaterna hade en yvigare förändringagenda. De vill lägga ner myndigheter, som Ams, och sänka skatten för att flytta makt från statsapparaten till individen. De nya moderaterna accepterar tingens ordning.

Visst ligger det något i detta. Tännsjö tycks emellertid underskatta de övriga partiernas konservatism. För, handen på hjärtat, hur radikalt hade Sverige förändrats om folkpartiet fick flytta in i Rosenbad? Kristdemokraterna och centern vill förändra på marginalen för att gynna sina favoritinstitutioner, men har på det stora hela accepterat dem som socialdemokratin etablerat.

Att utse just s och m till de två konservativa partierna är förstås skojigt; både Persson och Reinfeldt lär sura över att liknas vid varandra och över spekulationen att de kanske regerar tillsammans efter nästa val. Men i själva verket är väl åtminstone fem av partierna konservativa, om man använder Tännsjös måttstock.

För oss som inte är konservativa är det nedstämmande. Sverige dras med några avsevärda problem – som att tre miljoner arbetar och att sex miljoner inte gör det – som de befintliga institutionerna visat sig dåliga på att hantera. Och säga vad man vill om viljan att bevara befintliga institutioner för att de finns, men det är en dålig strategi för att förändra sådant som inte fungerar.

Norman Mailer har sammanfattat saken klokt och sardoniskt: ”De konservativa är historiens paustecken.”Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-16 10:50:14
GRIPANDE OM TERRORN I DDR

Hon var fjorton år när hon i skolan såg ett porträtt av Stalin. Han såg ledsen ut så hon ritade en rosett kring mustaschen, så som barn gör. Erika Riemann bodde emellertid i DDR.

Någon skvallrar, Erika kallas till förhör och döms så småningom till tio års straffarbete i Sibirien för antisovjetisk verksamhet och hets mot Röda armén. Hon förs bort utan möjlighet att underrätta sin familj. Men hon kommer inte till Sibirien utan tillbringar åtta år i olika fängelser och läger i Östtyskland, bland annat i det före detta nazistiska koncentrationslägret Sachsenhausen. Hon misshandlas, svälter, fryser och är full av löss.

Om kommunismens skuld och offer, om de ohyggliga förhållanden som rådde i fängelserna och om hur sådana upplevelser präglar ett helt liv skriver Bodil Zalesky oerhört gripande i GP (här) Riemann skrev till sist, vid över sjuttio års ålder, en bok om sin upplevelser. Zalesky träffade henne när hon översatte boken till svenska.

Jag frågade Erika Riemann om svåröversatta ord i hennes bok. Ordet "Löffelschlucker" (skedslukare) hade jag problem med eftersom jag inte riktigt kunde föreställa mig vad det betyder. Erika berättade att det fanns två typer av skedslukare. Den ena typen var människor som ville överleva och svalde en sked - "en riktig stor matsked som den här", sa Erika och höll upp en av mina matskedar - för att få komma till sjukavdelningen och kanske få äta en massa surkål för att driva ut den, det var alltså ett sätt att komma undan svälten ett tag. Den andra typen var sådana som givit upp och inte orkade längre - de bröt av skeden och slipade den vass mot väggen eller någon sten innan de svalde den.

Tänk sedan på Lars Ohly och de svenska medlöparna.

(Via Moderskeppet)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-12 21:29:05
SE FRANK ZAPPA LÄXA UPP DEN RELIGIÖSA HÖGERN


1986 debatterade rockikonen Frank Zappa yttrandefrihet i CNN:s Crossfire mot knökspöket John Lofton från Washington Times. Zappa, som var libertarian och 1988 övervägde att ställa upp i presidentvalet för Libertarian Party, försvarar musikers rätt att sjunga om vad de vill. Lofton vill rädda barnen från de obscena orden, och går hårt på Zappa för hans motstånd mot statlig censur av musik. ”Kiss my ass”, svarar Zappa.

Zappa försöker förklara att det bara handlar om ord – hur kan det finnas dåliga ord? – och Lofton spelar genast ut Hitlerkortet. Han använde ju också ord för att dupera folk.

Bob Novak: Is there no filth, no obscenities that you think would qualify to be suppressed?
Zappa: We're talking about words here [...] and there are no words that need to be suppressed.
Tom Braden: But there are certain words you use that are... eh... describe an act of fornication, eh... which are brutal!
Zappa: So?

Jag upptäckte just att programmet finns upplagt på nätet. Stor humor och samtidigt en skrämmande inblick i religiös ytterkantskonservatism. Du hittar programmet här.

Något att återvända till varje gång någon nämner Janet Jacksons bröstvårta.

(Via The Media Market)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-12 18:04:53
SÅ SLIPPER MAN VARA FATTIG

Walter Williams förklarar (här) att det är lättare att undvika fattigdom än vad det låter.

(…) Avoiding long-term poverty is not rocket science. First, graduate from high school. Second, get married before you have children, and stay married. Third, work at any kind of job, even one that starts out paying the minimum wage. And, finally, avoid engaging in criminal behavior. If you graduate from high school today with a B or C average, in most places in our country there's a low-cost or financially assisted post-high-school education program available to increase your skills.

Most jobs start with wages higher than the minimum wage, which is currently $5.15. A man and his wife, even earning the minimum wage, would earn $21,000 annually. According to the Bureau of Census, in 2003, the poverty threshold for one person was $9,393, for a two-person household it was $12,015, and for a family of four it was $18,810. Taking a minimum-wage job is no great shakes, but it produces an income higher than the Bureau of Census' poverty threshold. Plus, having a job in the first place increases one's prospects for a better job. (…)Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-11 10:10:51
FUNDISARNA KRÄVER STATSTIDNING

Miljöpartiet hade kongress i helgen. Fundisarna vann striden om EU-frågan; det dogmatiska utträdeskravet ska inte mjukas upp. Det var det beslut som fick mest uppmärksamhet. Andra var emellertid minst lika uppseendeväckande. Kravet på en public service-tidning på riksnivå, till exempel.

What?

Jodå, en public service-tidning, tydligen. Ett statligt etablissemangssvar på de fria medierna, en regeringsmegafon som kan konkurrera med Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen och alla andra rikstäckande medier (radio, teve, Internet) som redan finns. Kongressombuden var väl fulla nu igen.

I dag rapporterar förresten Demoskop att miljöpartiet fallit under fyraprocentspärren igen. Puh!Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-10 13:53:21
DET GÖR ONT

"Snart ska jag få komma till en ortoped som ska titta på mitt bäcken", svarar en granne på landet på frågan om hur hon mår. "Snart" visar sig vara i september. Nu är det maj. Eftersom jag vet hur ont hon har tycker jag att september känns avlägset. Det är då hon förklarar att hon i september kommer att ha väntat i ett år och tio månader sedan hon fick remissen från reumatologen som inte kunde hjälpa henne. Två år av sjukskrivning har gått och hon har börjat jobba, för det gör inte mindre ont bara för att hon är hemma. Lätt cyniskt konstaterar hon att det förmodligen hade varit bättre om hon haft någon sexigare sjukdom som krävt avancerad kirurgi eller så. Då hade kanske någon brytt sig om att försöka bota henne.

Det gör ont när man tänker på läget i landet.Inlagt av Maria Rankka, 2005-05-10 13:45:26
NUKLEÄR VINTER

”Allvarlig läcka vid Sellafield” rapporterar Aftonbladet med stora bokstäver. Herregud, är den yttersta tiden här? Och de nordiska länderna fick inget veta. Gör bot, bröder och systrar!

Kanske inte. Nyheten ansågs visserligen viktigare än ”Kråkors fel att paddor exploderar” men inte riktigt lika viktig som ”Gosedjur nära kväva treåring”.
Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-09 17:09:04
LEDER ETT NEJ TILL KONSTITUTIONEN TILL EN NY FÖRINTELSE?

Enligt brittisk media (här) har EU-kommissionen, med propagandakommissionär Wallström i spetsen, uppmanat EU:s medborgare att rösta ja till konstitutionsförslaget – för att hedra de som dog i andra världskriget!

Margot Wallstrom, a Swede and the commissioner who must sell the draft constitution to voters, argued that politicians who resisted pooling national sovereignty risked a return to Nazi horrors of the 1930s and 1940s. Mrs Wallstrom, vice-president of the commission for institutional relations and communications, was speaking in the former Jewish ghetto of Terezin in the Czech Republic. She blamed the Second World War on "nationalistic pride and greed, and … international rivalry for wealth and power". The EU had replaced such rivalry with an historic agreement to share national sovereignty.

Her fellow commissioners also issued a joint declaration, stating that EU citizens should pay tribute to the dead of the Second World War by voting Yes to the draft constitution for Europe. The commissioners also gave the EU sole credit for ending the Cold War, making no mention of the role of Nato and the United States.

Det verkar inte riktigt klokt.UPDATE:
Här är hela det tal som Margot Wallström höll i det tidigare ghettot Terezin i Tjeckien. (Via bloggarna Sänd mina rötter regn och Tim Worstall)
Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-09 14:46:31

ORDFRONT FÖRNEKAR SIG INTE

I senaste numret av Ordfront (här) förklaras att den orange revolutionen i Ukraina egentligen var en förkastlig konspiration av det förkastliga CIA. Ingressen är tydlig:

”De spontana folkliga protesterna mot Ukrainas korrumperade styre korades i medierna som en demokratins seger. Men Ukrainas orange revolution finansierades och planerades av amerikanska intressen.”

Amerikanska intressen och demokrati är som eld och vatten, antar jag. Skribenten surar bland annat över att amerikanskt bistånd betalade maten i tältlägret på Kievs Självständighetstorg.

På Freedom of Choice/Poras kontor är planeringen i full gång för att starta en internationell organisation, International Democracy Institute. Dess syfte är att med det ukrainska exemplet genomföra regimskiften i resten av forna Sovjetunionen. Redan nu har de bildat broderorganisationer i Azerbajdzjan, Uzbekistan, Kazakstan, Moldavien, Vitryssland och sist men inte minst – Ryssland. Finansieringen är redan säkrad, USA:s kongress har nyligen klubbat igenom en kvarts miljard dollar till demokratibygge i forna Sovjetunionen.

Schackmatt!


Åh nej, tänk om fler länder demokratiseras.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-09 14:35:24
ANYBODY BUT CHARLIE WEIMERS

Charlie Weimers, som för ett par år sedan plagierade sverigedemokraternas program och startade nationalistnätverket Engelbrekt, förlorade i dag ordförandestriden i kristdemokratiska ungdomsförbundet med tre rösters marginal. Förra året var det hans vapendragare från Engelbrekttiden, Andreas Olofsson, som förlorade efter en ännu jämnare omröstning. KDU tycks varje år vingla på avgrundens rand för att till sist ta sitt förnuft till fånga.

Det återstår visserligen att se vem Ella Bohlin är. Hon verkar ha vunnit omröstningen på att inte vara Charlie Weimers och har än så länge kommit undan medias granskande ögon ganska enkelt. Hon sägs företräda förbundets liberala falang, men det är oklart vad det betyder. Hon kommer från Uppsala, där hon var medlem i Livets ord och gick i församlingens gymnasieskola. Det rapporteras att hon anser homosexualitet vara en synd, något hon inte velat kommentera sedan hon bestämde sig för att ställa upp i ordförandevalet. Hon är i varje fall motståndare till homoadoptioner, även närståendeadoptioner, och vägrar svara på frågor om Ja till Livet. ”Livets ord-kandidaten slog ut Engelbrektkandidaten”, konstaterade någon.

Att inte Weimers valdes är i varje fall något att glädjas över. Nätverket Engelbrekt är inget man kastar av sig utan ansträngning.

Weimers grundade Engelbrekt tillsammans med Björn Herstad. Herstad, som en tid kallades chefsideolog i nätverket, fortsatte i tangentens riktning och syntes senast till i närheten av nationaldemokraterna. Han är ledare för NDU i Värmland och har tillsammans med nationaldemokraten Lennart Berg startat revisionisttidskriften Folkets Nyheter. Flera andra gick vidare från Engelbrekt till ledande positioner i nationaldemokraterna. Läs mer om detta i Expo. Nationaldemokraternas ungdomsförbund ställde sig mycket riktigt bakom Weimers KDU-kandidatur:

”Vi nationaldemokrater har sedan flera år haft en god relation till nätverket Engelbrekt och de politiskt konservativa elementen inom de etablerade ungdomsförbunden. [... ] Jag och NDU hoppas att Weimers inte kommer att ge vika i det försvar av de traditionella värderingar som han tidigare företrätt.”

Med sådana vänner ...

Det tiopunktersprogram som Weimers skrev åt Engelbrekt är nedplockat från hemsidan. Lyckligtvis går det att gräva fram det i Internets katakomber. Här kan man till exempel läsa en arkiverad sida från 5 april 2001.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-06 13:20:12
HELGTIPS

Från Johan Lennerup:

"När man har sådär riktigt, riktigt tråkigt är det aldrig fel att ta fram kameran och fotografera sin TV. De flesta program blir ju så mycket bättre i stillbildsformat. Eller hur?"Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-04 13:42:51
GÄLLER STATSTEVENS MUNKAVLE ÄVEN SOCIALISTER?

Förra året tvingades Per Gudmundson att sluta blogga eftersom hans arbetsgivare, Sveriges Television, inte ansåg det förenligt att arbeta på ett public service-företag och uttrycka åsikter på sin fritid.

Munkavlen väckte viss uppståndelse och riksdagsledamoten Tobias Billström (m) interpellerade kulturminster Pagrotsky. Bloggaren Peter O Sellgren (här) har grävt fram Pagrotskys svar. Det innehöll bland annat:

På Sveriges Radio har man också ett sådant kollektivavtal. Det är mycket tydligt. Jag ska läsa ur det avtalet. Jag vill påminna om att ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan två parter. Det är alltså enighet mellan fack och arbetsgivare om detta. Det står så här: Medarbetare är skyldig att i offentliga sammanhang avhålla sig från sådana uttalande och åtgärder som kan medföra att företagets opartiskhet, särskilt på det politiska området, med fog kan ifrågasättas.

Mot den bakgrunden blir en annars vardaglig incident plötsligt mycket intressant. Tidningen Journalisten (här) rapporterar:

Två reportrar på Sveriges Radio Jönköping attackerades under ett första majtåg när de närmade sig ett gängbråk mellan Afa-anhängare och nynazister.

En av SR-medarbetana [sic] var ledig på söndagen och deltog som privatperson i första majtåget. Det utbröt ett slagsmål under ett tal och när han försökte se vad som pågick blev han fasthållen av anhängare till Afa (Antifascistisk aktion).

-De sa att ”vi kommer att ta dig, vi vet var du bor”… och sedan kom deras ledare fram och spottade mig rakt i ansiktet, säger han. /.../

Nyheten är alltså inte att Afa slåss och hotar, alla vet att våld är deras melodi, utan att två SR-reportrar alls vågade sig ut i första maj-tåget. Gissa om det blir mer väsen när SVT förbjuder sina anställda att gå i första maj-tåg än när Gudmundson tystades!

För det kan väl inte vara så att statstevens censurfilter silar bloggande och sväljer socialistmarscher? Kulturkommissarien svarade ju på interpellationen i allmänna termer, inget om att det bara är regimkritiska åsikter som förbjuds.

Det ska bli spännande att se hur SVT handskas med saken. Min gissning – jag är en cynisk sälle – är att vi inte kommer att höra något mer om saken, varken från SVT, Journalisten eller dagspressen.Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-04 11:08:24
DET ÄR FÖR MYCKET S&M I SVENSK POLITIK
Ulf Nilson skriver klokt i Expressen om de apatiska barnen:

"SJÄLVFALLET kan man inte skicka iväg barn som är så sjuka att de varken kan gå eller äta. Vi är väl för helvete inte nazister?"

Läs hela artikeln här


Inlagt av Kristian Karlsson, 2005-05-01 23:37:37

Äldre stick
       
smedjans gruppblogg
av Mattias Svensson,
21/12 14:41

av Mattias Svensson,
21/12 11:03

av Mattias Svensson,
07/12 14:57

av Mattias Svensson,
05/12 13:50

av Mattias Svensson,
05/12 11:57

av Mattias Svensson,
25/11 11:43

av Mattias Svensson,
23/11 15:07

RSS 2.0
Prenumerera med BlogLines
Prenumerera

Arkiv