Den liberala scenen i svensk debatt Senast uppdaterad: 2005-12-22
 


 

Bästa läsare av Smedjan!

Under hela sin historia har Timbro engagerat sig för en mer idébaserad informationsspridning. En av mina företrädare startade Marknadsekonomisk Tidskrift, en annan tog steget ut i cyberrymden. Smedjan.com blev den första samhällsorienterade tidskriften på nätet.

Nu satsar vi på nya projekt och det innebär att andra måste lämna scenen. Ett av dem är Smedjan som läggs ner från och med årsskiftet 2005/2006.

Många goda redaktörer och skribenter har genom åren fyllt ”skärmarna” hos en växande skara läsare av Smedjan. Till alla er - och naturligtvis till den senaste redaktionen bestående av Carl Rudbeck och Kristian Karlsson som gjort ett synnerligen gott jobb - ett stort och hjärtligt tack!

December 2005
Cecilia Stegö Chilò
VD Stiftelsen Fritt Näringsliv
och Timbro jan 2005–okt 2006


Idéromanen alla pratar om ...
      
smedjan.com2001-09-13:Det börjar med en gatsten…
Kolumn 2001-09-13
Det börjar med en gatsten…
Det finns en gammal historia om hur dåvarande premiärministern i Israel, Golda Meir, en dag uppvaktades av bekymrade säkerhetsansvariga. Våldet grep kring sig. Inte minst kvinnor var utsatta. Och en av säkerhetsmännen klämde fram den briljanta idén att man kanske skulle uppmana kvinnorna att hålla sig hemma och undan, särskilt efter mörkrets inbrott.

En kort, isande tystnad följde. Därpå svarade Golda Meir: ”I så fall har jag ett bättre förslag, mina herrar. Då föreslår jag att vi ger alla män utegångsförbud.”

Det är inte svårt att dra paralleller till felslut i tankeprocessen när man ser på dagens våldsverkarhantering. För en tid sedan planerade ett antal ungdomar en demonstration ut till de besuttna kvarteren i Djursholm. Människor uppmanades att, som det hette, följa med på en ”klassresa”.

Det skrevs en del om detta. Det var ju kort efter upploppen i Göteborg och Genua. Och acceptansen för rånarluvor och tegelstenar hade visat sig vara obehagligt stor även i de förment fredligaste av demonstrationståg.

Flygbladen var visserligen oskyldiga.

”Har du någonsin varit och hälsat på de rika på Djursholm?

Den 18/8 har du chansen att följa med på ett studiebesök till Djursholm för att söka svar på hur vi tillsammans kan göra för att bryta den ökande segregationen. Hur bor en djursholmsbo? Känner de sig rättvist behandlade i Sverige i dag? Har de några hälsotips på hur de gör för att hålla sig med Sveriges i genomsnitt längsta livslängd? Hur skiljer sig deras närmiljö från miljonprogramsförorterna?”

Och det lät ju näpet och rart, nästan som vore det i regi av en studiecirkel hos PRO.

Men så var det förstås det där andra.

Som valet av umgängesform.

Som valet av besökstidpunkt.

Som att det tycktes rycka betänkligt i glaskrossararmen hos en del av de unga kontaktsökande.

Min erfarenhet av demonstrationståg är förvisso begränsad. Men inte tror jag att karnevalståg och folk som går på led och skanderar slagord är den lämpligaste inramningen för ett eftersinnande samtal människor emellan eller för socioekonomiska djupstudier.

Om man är seriöst intresserad av att utbyta idéer är kanske lördag kväll heller inte den allra fiffigaste tidpunkten att avlägga spontana visiter.

Nu blev det inte så mycket av den där demonstrationen.

Deltagarna ångrade sig. Rykten hade gått om medborgargarden och planerade massingripanden. Och nyfikenheten på människors olika levnadsvillkor visade sig inte större än att demonstranterna valde att partaja loss i Rålambshovsparken i stället.

Det kunde ha stannat därvid.

Bitter eftersmak
Det finns dock ännu en historia, med en något bittrare eftersmak.

Det är den om familjen som fick påhälsning av polisen inför den planerade demonstrationen och de eventuella stökigheter som den skulle kunna medföra.

Det är den om vanmakten, och ilskan. Och om dem som började fundera på vad de faktiskt får för de inte så obetydliga skatteintäkter som staten plockar hem från just Djursholm.

Det naturliga för polisen i en hotfull situation hade rimligen varit att förstärka sin bevakning och utöka sina insatser. Men icke. Polisen lät visserligen informera de boende i området. Men deras meddelande var inte att de tänkte hålla uppsikt. Deras besked var: ”Stick härifrån! Vi kan inte skydda er.”

Den lokale miljardären hade, sades det, låtit hyra in alla privata säkerhetsvakter som fanns att uppbåda. Andra fick laga efter läglighet.

Familjen kunde åka till landet, hade nog tänkt göra så i vilket fall som helst för att ta vara på en av sommarens sista helger.

Men kvar i villan fanns tonårsbarnen. Och vapenskåpet. Och vad om…

Nu hände ju inget. Men kvar fanns frågorna. Och kvar fanns oron.

Vad hade hänt om? Vad sker ifall? Och vad gör vi nästa gång?

Om människor inte känner sig trygga där de bor, flyttar de någon annanstans - det är så många förorter har hamnat i nedgångsspiraler - eller barrikaderar sig.

Litar de inte på att de gemensamma systemen håller, skapar de sina egna.

Nu kan man ju undra vad man ska ha en polismakt till om den inte ens kan bistå med de mest basala av skyddsbehoven, nämligen rätten att få gå fredad i eget hem.

Jag vet inte hur våra unga demonstranter funderar. Om de verkligen menar allvar med sina påståenden att de vill bryta segregationen har de nog gjort sig själva en björntjänst.

Hittills har vi sluppit gated communities i Sverige. Men ett par studiebesök och polisinsatser ytterligare - och vi har nog inte så långt dit.

Publicerad 2001-09-13

Tidigare artiklar av Pernilla Ström hittar du här >>

Tidigare kolumner hittar du här >>De tre tidigare kolumnerna

2005-12-15 Liberalism på allvar?
av Mattias Svensson
2005-12-08 I Hans Karlssons värld är krig fred
av Pernilla Ström
2005-12-01 Mitten är nådd
av Mattias Svensson

Kommentarer på artikeln

Bortskämd överklass
av Leif Sjöqvist - 01-09-13 18:50:47

Nyttan av polisen
av Bengt Holmgren - 01-09-13 17:47:35
Tipsa en vän om den här artikeln!
Till:
Från:

Skriva ut? Klicka här för att få artikeln i ett format anpassat för utskrift. (Öppnas i ett nytt fönster.)
       
smedjans gruppblogg
av Mattias Svensson,
21/12 14:41

av Mattias Svensson,
21/12 11:03

av Mattias Svensson,
07/12 14:57

av Mattias Svensson,
05/12 13:50

av Mattias Svensson,
05/12 11:57

av Mattias Svensson,
25/11 11:43

av Mattias Svensson,
23/11 15:07

RSS 2.0
Prenumerera med BlogLines
Prenumerera

Arkiv