Den liberala scenen i svensk debatt Senast uppdaterad: 2005-12-22
 


 

Bästa läsare av Smedjan!

Under hela sin historia har Timbro engagerat sig för en mer idébaserad informationsspridning. En av mina företrädare startade Marknadsekonomisk Tidskrift, en annan tog steget ut i cyberrymden. Smedjan.com blev den första samhällsorienterade tidskriften på nätet.

Nu satsar vi på nya projekt och det innebär att andra måste lämna scenen. Ett av dem är Smedjan som läggs ner från och med årsskiftet 2005/2006.

Många goda redaktörer och skribenter har genom åren fyllt ”skärmarna” hos en växande skara läsare av Smedjan. Till alla er - och naturligtvis till den senaste redaktionen bestående av Carl Rudbeck och Kristian Karlsson som gjort ett synnerligen gott jobb - ett stort och hjärtligt tack!

December 2005
Cecilia Stegö Chilò
VD Stiftelsen Fritt Näringsliv
och Timbro jan 2005–okt 2006


Idéromanen alla pratar om ...
      
smedjan.com2001-10-18:När universiteten tystnar
Kolumn 2001-10-18
När universiteten tystnar

”Eftersom nära 1500 NGO:s från hela världen i ett upprop hade krävt att WTO-mötet skulle stoppas, så blev det konkreta stoppandet av mötet en väldigt stark symbolisk handling – ’nu har vi uppmanat er att ställa in mötet, och eftersom ni inte har lyssnat på oss så får vi väl helt enkelt se till att mötet inte blir av’.”
Ur Attac-boken
”En annan värld är möjlig”, sid 349f

Budskapet från den nya vänstern är klart: Om ni inte lyder våra uppmaningar, så tänker vi tvinga er. Fortsätter misshagliga personer och organisationer att mötas och yttra sig ser sig vänstern berättigade att vidta blockader, inträngningsaktioner och rent våld. Vi har sett det vid politiska toppmöten. Att samlas för att störa eller kränka mötes- och yttrandefriheten har rentav blivit ett av den nya vänsterns främsta kännetecken.

Nu är det inte bara väl skyddade toppolitiker som hotas. I fredags ställdes en föreläsning vid Umeå Universitet in av säkerhetsskäl. En demonstration mot USA:s förre Sverigeambassadör Lyndon L Olson jr ledde till att denne aldrig fick tala inför den akademiska publiken.

Yttrande- och mötesfriheten är en viktig förutsättning för kunskapssamhället. Varje upptäckt och varje sanning börjar som en föreställning hos en enda person. Hon eller han måste sedan genom att lägga fram bevis och argument för sin sak övertyga andra. Detta är en lång och mödosam process. Inte bara politiska uppfattningar och värderingar, utan även vetenskapliga upptäckter, riskerar att väcka vrede och opposition hos etablissemanget, folkmajoriteten eller andra inflytelserika och starka grupper. Därför är spridandet av nya tankar inte sällan en ömtålig process.

För att nya kunskaper och insikter ska få en chans att komma oss alla till del krävs inte mindre än friheten för var och en att sprida sina idéer – i massmedier och på mötesplatser som exempelvis universitet.

Yttrandefrihetens fiender

Någon kanske invänder att en gammal ambassadör på högtidsföreläsning knappast förväntas säga annat än vänliga plattityder. Det kanske stämmer att världen inte missade några stora insikter genom den inställda föreläsningen. Å andra sidan: om för vänstern misshagliga personer inte ens tillåts vara vänliga och artiga i offentliga sammanhang – då lär de knappast tillåtas vara kontroversiella eller kritiska heller.

Yttrande- och mötesfriheten är också nödvändig för en fredlig samvaro människor emellan. De innebär att alla motsättningar och konflikter inte behöver få en slutgiltig lösning i den ena uppfattningens totala dominans. Olika åsikter, livsstilar, föreningar och religioner kan existera sida vid sida. När å andra sidan några grupper beslutar sig för att diktera vilka andra människor som ska få mötas eller yttra sig, är våld och konflikter inte långt borta. Något vi inte minst fått bekräftat genom våldsamheterna i Prag, Seattle och Göteborg.

Att ledningen för Umeå Universitet i fredags beslutade att ställa in en föreläsning är ynkligt. Värden som fred och kunskap står på spel när yttrandefrihetens fiender nu marscherar i vårt land. Då är det viktigt att inte ge efter. En universitetsledning borde ha till uppgift att värna det fria meningsutbytet, medan värnandet av personlig säkerhet lämpar sig bättre för exempelvis polis och väktare.

Annars får vi en situation där mötesplatser för tankar och idéer idkar självcensur, hellre än att utmana våldsbenägna demonstranters uppfattningar. Då är det totalitära samhället inte långt borta.

Vem är Mattias Svensson?

Publicerad 2001-10-18

Tidigare artiklar av Mattias Svensson hittar du här >>

Tidigare kolumner hittar du här >>De tre tidigare kolumnerna

2005-12-15 Liberalism på allvar?
av Mattias Svensson
2005-12-08 I Hans Karlssons värld är krig fred
av Pernilla Ström
2005-12-01 Mitten är nådd
av Mattias Svensson

Kommentarer på artikeln

Till Pontus
av Mattias Svensson - 01-10-19 12:03:27

Förvåning, förvirring och försäkran.
av Pontus W. Dackmo - 01-10-18 23:07:32

Yttrandefrihet i Umeå
av Lars Sikström - 01-10-18 16:56:44
Tipsa en vän om den här artikeln!
Till:
Från:

Skriva ut? Klicka här för att få artikeln i ett format anpassat för utskrift. (Öppnas i ett nytt fönster.)
       
smedjans gruppblogg
av Mattias Svensson,
21/12 14:41

av Mattias Svensson,
21/12 11:03

av Mattias Svensson,
07/12 14:57

av Mattias Svensson,
05/12 13:50

av Mattias Svensson,
05/12 11:57

av Mattias Svensson,
25/11 11:43

av Mattias Svensson,
23/11 15:07

RSS 2.0
Prenumerera med BlogLines
Prenumerera

Arkiv