Den liberala scenen i svensk debatt Senast uppdaterad: 2005-12-22
 


 

Bästa läsare av Smedjan!

Under hela sin historia har Timbro engagerat sig för en mer idébaserad informationsspridning. En av mina företrädare startade Marknadsekonomisk Tidskrift, en annan tog steget ut i cyberrymden. Smedjan.com blev den första samhällsorienterade tidskriften på nätet.

Nu satsar vi på nya projekt och det innebär att andra måste lämna scenen. Ett av dem är Smedjan som läggs ner från och med årsskiftet 2005/2006.

Många goda redaktörer och skribenter har genom åren fyllt ”skärmarna” hos en växande skara läsare av Smedjan. Till alla er - och naturligtvis till den senaste redaktionen bestående av Carl Rudbeck och Kristian Karlsson som gjort ett synnerligen gott jobb - ett stort och hjärtligt tack!

December 2005
Cecilia Stegö Chilò
VD Stiftelsen Fritt Näringsliv
och Timbro jan 2005–okt 2006


Idéromanen alla pratar om ...
      
smedjan.com2002-08-29:Kapitalismens kris – eller Perssons?
Kolumn 2002-08-29
Kapitalismens kris – eller Perssons?

Från socialdemokratiskt håll har vi fått höra att kapitalismen är i sin värsta kris sedan 1930-talet. Göran Persson, Bosse Ringholm och LO:s Wanja Lundby-Wedin skrev på DN Debatt 4 augusti 2002:

De amerikanska redovisningsskandalerna, börsrasen världen över, löftena till småspararna om ständigt stigande börskurser, kartellerna i den svenska byggsektorn, de enorma förmånerna till företagsledare i form av arvoden, optioner och bonus - allt detta har i grunden rubbat förtroendet för näringslivet.

Arvoden och bonusar kan man som politiker eller privatperson tycka vad man vill om, men de är en del av den fria lönebildningen, och kostnaden för dem drabbar ingen annan än dem som frivilligt äger aktier i företagen. De övriga anklagelserna mot kapitalismen är barocka.

Göran Persson talar om amerikanska redovisningsskandaler, samtidigt som han själv presenterat en statsbudget med ett strukturellt underskott på 60 miljarder kronor. I USA har åtminstone skurkarna avslöjats och kan räkna med straffpåföljder. Persson talar om löften om stigande börskurser, samtidigt som han själv i mars 2000, när börskurserna stod på topp, viftade bort varningar för hushållens höga aktiesparande med argumentet: ”Börsen är aldrig övervärderad.”

Vid andra tillfällen har Persson kritiserat näringslivet för ”roffarmentalitet”. Det är synnerligen magstarkt, när det kommer från en person som leder världens girigaste regering, en regering som tar mer pengar än någon annan ifrån människor genom världens högsta skatter.

Mazarinmaffian leder ekonomin
Riktigt klirr i glashuset blir också talet om karteller i den genomreglerade byggbranschen. De kartellerna göds av Göran Perssons egna partikamrater i de kommunala bostadsbolagen (”allmännyttan”), som bygger 37 procent dyrare än privata byggherrar. Detta genom att nästan uteslutande göra affärer med de tre stora svenska byggföretagen.

Detta sätt att göra affärer är precis vad Persson och socialdemokraterna ordinerar för att öka tillväxten. Staten ska genom stöd och lån gynna vissa stora svenska företag i utvalda branscher. Det är en politik som föreslagits av industrimannen Carl Bennet och fackordföranden Göran Johnsson. Företagare som fikar med Perssons regering och fackpamparna i LO kan kvittera ut några miljarder av skattebetalarnas pengar som tack för kaffet. En sådan kartellekonomi är säkert lönsam för mazarinmaffian i stat och kapital, men den lär knappast gynna tillväxten och konsumenterna.

Brännjärn mot oppositionella
Det där med maffiametoder är för övrigt något som Göran Persson kan tänka sig att använda även mot meningsmotståndare. Väl känt är att Göran Persson inte gillar människor med en annan syn på ekonomi än han själv.

Jag kommer, och den regering jag tillhör kommer, med kraft i alla sammanhang brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige.

Så hette det i en budgetdebatt härom året.

I socialdemokraternas valmanifest talas om att ”mobilisera hela Sverige ... för att än mer förbättra bilden av Sverige utomlands.” Det heter att Sverige är ”för litet för stora konflikter”. Är det återigen brännjärnet som ska tas fram mot oliktänkande? Mycket tyder på det.

Den store rorsmannen
Genom talet om ”kapitalismens kris” i början av augusti ville Göran Persson påminna om att det vore lätt för regeringen att ”slå tillbaka” om någon från näringslivet skulle få för sig att kritisera regeringens ekonomiska politik så här i valrörelsen. För att understryka hotet hade han dagarna innan sänt ut Marita Ulvskog att (på helt felaktiga grunder) skälla på Ericssons bonussystem, och Bosse Ringholm för att hota med ytterligare regleringar för företagen.

Som villkor för att inte slå till, bjöd Göran Persson näringslivets representanter att ta plats i en regeringsledd kommission. Om företagarna håller klaffen om sådant regeringen inte vill höra, lovar Persson i gengäld att hålla de skällande och regleringsglada ministrarna kopplade. Åtminstone till efter valdagen. ”An offer you can’t refuse”, som strategin kallas i Gudfadern-filmerna.

Man ska komma ihåg att senast Göran Persson hotade oliktänkande med brännmärkning, uttryckte han även beundran för Kinas kommunistiska diktatur och dess politiska stabilitet. Nu verkar Persson vilja åstadkomma samma ”stabilitet” i Sverige. Kapitalet ska kommenderas ner i statens båt, och det råder ingen tvekan om vem som är tänkt att bestämma färdriktningen.

Publicerad 2002-08-29

Tidigare artiklar av Mattias Svensson hittar du här >>

Tidigare kolumner hittar du här >>De tre tidigare kolumnerna

2005-12-15 Liberalism på allvar?
av Mattias Svensson
2005-12-08 I Hans Karlssons värld är krig fred
av Pernilla Ström
2005-12-01 Mitten är nådd
av Mattias Svensson
Tipsa en vän om den här artikeln!
Till:
Från:

Skriva ut? Klicka här för att få artikeln i ett format anpassat för utskrift. (Öppnas i ett nytt fönster.)
       
smedjans gruppblogg
av Mattias Svensson,
21/12 14:41

av Mattias Svensson,
21/12 11:03

av Mattias Svensson,
07/12 14:57

av Mattias Svensson,
05/12 13:50

av Mattias Svensson,
05/12 11:57

av Mattias Svensson,
25/11 11:43

av Mattias Svensson,
23/11 15:07

RSS 2.0
Prenumerera med BlogLines
Prenumerera

Arkiv