Den liberala scenen i svensk debatt Senast uppdaterad: 2005-12-22
 


 

Bästa läsare av Smedjan!

Under hela sin historia har Timbro engagerat sig för en mer idébaserad informationsspridning. En av mina företrädare startade Marknadsekonomisk Tidskrift, en annan tog steget ut i cyberrymden. Smedjan.com blev den första samhällsorienterade tidskriften på nätet.

Nu satsar vi på nya projekt och det innebär att andra måste lämna scenen. Ett av dem är Smedjan som läggs ner från och med årsskiftet 2005/2006.

Många goda redaktörer och skribenter har genom åren fyllt ”skärmarna” hos en växande skara läsare av Smedjan. Till alla er - och naturligtvis till den senaste redaktionen bestående av Carl Rudbeck och Kristian Karlsson som gjort ett synnerligen gott jobb - ett stort och hjärtligt tack!

December 2005
Cecilia Stegö Chilò
VD Stiftelsen Fritt Näringsliv
och Timbro jan 2005–okt 2006


Idéromanen alla pratar om ...
      

Kommentarer

2005-08-30 14:11
VARFÖR VILL HON FORTFARANDE VARA MUSLIM?När Ayaan Hirsi Ali i går mottog Folkpartiets demokratipris höll hon tacktal som på inget vis minskade de kontroverser som redan omger henne. Hon, som kallar sig liberal, tog bestämt och med skärpa avstånd från liberala honnörsord som multikulturalism, mångfald och integration. Hon menade att det multikulturella samhället riskerar att snabbt urarta till ett slags kommunitarism där intolerans och fundamentalism frodas. Tanken att alla kulturer skall samsas och fredligt leva sida vid sida verkade hon inte tro på. Och hon har goda, personliga skäl till denna misstro eftersom hennes ofta hårdhänta kritik av islam har lett till att hon lever under dödshot.

Hennes analys fick den multikulturella tanken att framstå inte som en vacker dröm utan som en farlig mardröm. I sitt tal, som framfördes med en lugn och imponerande auktoritet, slog hon i stället ett slag för upplysningen. Hon betonade än en gång att islam i dag är i ett skriande behov att ta till sig just upplysningens idéer om tolerans och förnuft men hur detta upplysningsgprojekt skall bli framgångsrikt bland världens muslimer kunde hon inte riktigt säga. Men det kan å andra sidan ingen annan heller.

När man lyssnade till hennes oftast hårda omdömen om islam blev man faktiskt lite förvånad över att hon fortfarande vill vara muslim.


Inlagt av Carl Rudbeck,

 

Inlagd av  Carl Rudbeck, 2005-09-05

Som uppmärksamma och kunniga läsare påpekat så har jag fel när jag skriver om Ayaan Hirsi Ali som muslim. Hon har nämligen klart och tydligt deklarerat att hon inte längre är troende.
Inlagd av  L John, 2005-09-04

Kan man öht "lämna" islam?? Någon som vet?
Inlagd av  Karin Rebel-Ahlqvist, 2005-09-02

Jag är holländsk medborgare genom giftermål. Sedan min pension bor jag i Sverige men jag följer holländsk debatt via tv. Jag har sett och hört Ayaan Hirsi Ali många gånger - hon är imponerande, modig och förtjänar allt stöd. Emellertid, Carl Rudbeck undrar varför hon vill vara muslim - men jag tror hon förklarat sig vara ateist, att hon inte längre vill vara muslim.
Inlagd av  Olle Wickbom, 2005-08-31

Varför är multikulturalism så fint? Har inte historien lärt oss, att det är just kulturkrockar som orsakar spänningar, motsättningar, stridigheter och i slutänden inbördeskrig. Kan någon ge exempel på ett land, där multikultur och mångfald i religioner skapat endräkt och förståelse?
Inlagd av  peter weijnitz, 2005-08-30

Vet inte vem som formulerade det först:
Multikulturalism är en dödskult som en del av den västerlänska eliten har tagit på sig, inte för att hylla andra kulturen utan för att för att förneka sin egen.
Inlagd av  Monica Mullor, 2005-08-30

Du skriver följande om Ayaan Hirsi Alí:
"När man lyssnade till hennes oftast hårda omdömen om islam blev man faktiskt lite förvånad över att hon fortfarande vill vara muslim".

Det enda som är förvånnande här är att du inte visste att hon sedan länge inte är troende. Så skiver hon i sin bok Kräv är rätt, (s.24): "den 11 september blev en avgörande vändpunkt, men först ett halvår senare vågade jag erkänna högt att jag inte var troende längre". Detta stycke kommer från en sedan tidigare publicerad intervju av Colet van der Ven.
       
smedjans gruppblogg
av Mattias Svensson,
21/12 14:41

av Mattias Svensson,
21/12 11:03

av Mattias Svensson,
07/12 14:57

av Mattias Svensson,
05/12 13:50

av Mattias Svensson,
05/12 11:57

av Mattias Svensson,
25/11 11:43

av Mattias Svensson,
23/11 15:07

RSS 2.0
Prenumerera med BlogLines
Prenumerera

Arkiv